W3Counter
Elektro Topilne Peči

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ELEKTRO TOPILNE PEČI

 

1. SPLOŠNO

Izdejujejo se v dveh izvedbah:

Pri nabavi opreme za livarne je potrebno največjo pozornost posvetiti pečem, ker je od njih v največji meri odvisna kvaliteta in cena odlitkov. Peči za topljenje, ki jih proizvaja INTERMETAL Proizvodnja strojev in livarske opreme d.o.o., so elektrotopilne peči s keramičnimi (SiC) grelci. Proizvajajo se v topilnih kapacitetah od 75 do 500 kg litine na uro.

2. UPORABA

Peči se v največji meri uporabljajo kot topilni agregati za topljenje trdega vložka v obliki standardnih blokov ali krožne litine. Poleg tega pa se lahko uporabljajo tudi kot peči za vzdrževanje litine oz. kot peči za odstajanje litine (receptor). V tem primeru se s potenciometrom na komandni omari zmanjša moč grelcev za potrebno vrednost. Peči so opremljene z avtomatsko (tristorsko) regulacijo moči.

3. OPIS

Peč ima dva prostora:

- predprostor (komora) za polnjenje

- prostor pod grelci

Med tema dvena prostoroma je pregradni zid, kateri je do določene globine potopljen v raztopljeno litino, tako da ni zračne povezave med tema prostoroma. Površina gladine raztopljene litine pod grelci je precej večja od površine odprtine za polnjenje peči. Na sprednji strani prostora pod grelci je odprtina za praznjenje in čiščenje peči. Pregradni zid ščiti grelce pred špricanjem z litino pri polnjenju in omogoča mirovanje litine pod grelci. S tem dosežemo samočiščenje in odplinjanje litine. V prostoru za polnjenje se litina tali, legira in obdeluje.

4. REGULACIJA TEMPERATURE IN REGULACIJA MOČI

Regulacija moči grelcev je potrebna zaradi spreminjanja upornosti SiC grelcev pa tudi kadar se uporablja kot receptor. Nastavitev je enostavna in se nastavlja na komandni omari.

5. ŽIVLJENSKA DOBA

Življenska doba znaša 5 - 10 let, nato jo je potrebno znova obzidati.

6. PORABA ENERGIJE

Poraba energije znaša 400 kWh na tono hladnega vložka.

 

 

 

Topilna peč z rekuperatorskimi plinskimi grelci

Krmilna omara elektrotopilne peči

Bazen elektro topilne peči

 

©Copyright: Intermetal Proizvodnja strojev in livarske opreme d.o.o.